2017. február 12., vasárnap

Tolvajok a KéK 2. kiadásában

Tavaly októberben az egyik posztban bemutattam a KéK legalapvetőbb kasztját, a fegyverforgatót.  Most folytatnám a sort a tolvajjal, amely szintén több változáson esett át, hogy igazodjon a KéK áramvonalasított, egyszerűsített 2. kiadásához.

Az alapok maradtak, tehát az Ügyesség a legfőbb tulajdonságuk, gyors ütemben lépnek szinteket, csak bőrvérteket viselhetnek, bármilyen fegyver forgatásában jártasok, s képesek az orvtámadásra. A mentődobások szintén változatlanok maradtak. Azonban a szakértelmeket muszáj volt átalakítanunk.

Először is a régi százalékos dobásokat vágtuk ki a rendszerből. Helyettesítésére több lehetőség után végül az 1d6-os mechanizmust választottuk, kellően egyszerű, ráadásul benne volt már az első kiadásban is itt-ott, például a hallgatózásnál. (Végül ez került be a tulajdonságpróbákhoz és más kasztképességekhez is, pl. élőholtűzés),  Másodjára az esélyeket növeltük, amelyre két fontos okunk volt: 1. A rendszerben csak 6. szintig fejlődhetnek a karakterek, így érdemes nekik egy kicsit többet adni már alacsonyabb szinten; 2. pofátlanul kicsik voltak az esélyek eredetileg. A harmadik fő változás a lista bővülése volt, ugyanis bekerült a Nyelvek olvasása szakértelem. Ez a Basic szabályokban nincs benne, csak az Expert Rules hozza be 4. szinttől, de úgy véltük, a KéKben jobb lenne, ha már az első szintű karakterek is képesek lennének rá.

A tolvajszakértelmek használatakor, ahogy szó volt róla, a játékosnak d6-tal kell dobnia; a siker esélyei a táblázatban találhatók:

Szint
Árnyakban rejtezés
Csapda hatástalanítása
Csendes mozgás
Hallgatózás
Mászás
Nyelvek olvasása
Zárnyitás
Zsebmetszés
1.
6
5-6
5-6
5-6
3-6
5-6
6
5-6
2.
6
5-6
5-6
5-6
3-6
5-6
6
5-6
3.
5-6
5-6
4-6
4-6
3-6
4-6
5-6
5-6
4.
5-6
4-6
4-6
4-6
2-6
4-6
5-6
4-6
5.
4-6
4-6
3-6
3-6
2-6
3-6
4-6
4-6
6.
4-6
4-6
3-6
3-6
2-6
3-6
4-6
4-6

Nyilván így is van néhány szakértelem, amely sikerére elég kicsi az esély. Ám gondoljunk bele, hogy például az Árnyakban rejtezéssel a tolvaj képes olyan helyeken elrejtőzni, ahol egy közönséges ember nem (pl. egy kisebb szoba sötét sarkában). Így tehát indokolt, hogy azért túl könnyen se menjen neki.

A szakértelmek leírásával nem növelem a poszt méretét, úgyis benne vannak a szabálykönyvben, a megjelenést követően olvashatók lesznek. Biztos vagyok benne – már csak a tesztjátékok alapján is –, hogy a kompániákban éppúgy népszerűek lesznek a tolvaj karakterek, mint a harcosok.

15 megjegyzés:

  1. Nekem ez kissé túl egyszerűnek tűnik. Hogy kezeled a helyzeti módosítókat?
    Egyébként mi a baj a D20+mod. Vs. csz. mechanizmussal?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincsenek helyzeti módosítók (sőt, a tolvaj tulajdonságai sem befolyásolják a szakértelmeit), talán csak 1 vagy 2 alkalommal adtam -1-et vagy +1-et a dobáshoz, annál többször nem. S ez már válasz a másik kérdésre is: 1 ponttal lehet ide vagy oda módosítani az esélyeket, ha a játékvezető jónak látja. Egyébként nem hiányzik a rendszerből, mert tényleg csak olyan esetekben kell dobatni, amik kétségesek Pl. a mászás kötél nélkül értendő, kötéllel bárki meg tudja csinálni, arra sosem kell dobni. Esetleg, ha annyira nehezíteni akarja a játékvezető a szakértelem használatát, akkor mondhatja, hogy több dobásra is szükség van, pl. a ládán 2 zár van, így két sikeres zárnyitást kell dobni a kinyitásához.

      Amúgy azért nem jó a célszám elleni d20 dobás, mert akkor a modulokban is ott kellene legyenek a célszámok. Ezek hiányoznak a régi D&D kalandokból, s mivel a kompatibilitásra törekedtünk, ezért olyan megoldás kellett, ami nem szakít a gyökerekkel. Lehetőleg mindenhol olyan dobásfajtát alkalmaztunk, melyek már benne voltak a rendszerben. Mint írtam, a hallgatózást eleve d6-tal kellett dobni a tolvajnál, a többi volt százalékos. Ugyanígy d6-os volt az ajtónyitás próba a karaktereknek, amit ráadásul az erő is módosított, azaz nem más volt, mint egy Erőpróba, így ebből vezettük le az egységes Tulajdonságpróbákat. Azok is d6-tal működnek, átlagosan 5-6/d6 a siker, +1-es tulajdonsággal már 4-6/d6. Annyi engedmény van, hogy akármennyi is a negatív módosító, 6/d6-nál nem lesz nehezebb a próba. De ez talán majd megér egy külön posztot.

      Törlés
  2. Egyre jobban tetszik, amit a második kiadásról olvasok. Simán lehet, hogy lecserélem majd a LotFP-t.
    Tetszik, hogy a d6 megoldás választottátok mindenre, kompatibilitás és egyszerűség szempontjából ideális. (ráadásul jól bővíthető például kontár mágia vagy sebgyógyítás szakértelmekkel :D)


    Ami érdekelne:
    - hogyan alakul az életerőkocka? (d8/d6/d4 ?)
    - hogyan alakul a küzdőképesség? (harcosoknak = HD, másoknak HD/2?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy bejön. Remélhetőleg a végeredmény is megnyeri majd a tetszésed.

      A következő HD-kockát kapják a kasztok (zárójelben a vadonbeli és városi kalandokkal foglalkozó függelék kasztjai - még teszt alatt)

      D4: tolvaj, varázshasználó (illuzionista)
      D6: pap, elf, félszerzet (druida, orgyilkos, kósza)
      D8: fegyverforgató, törpe

      A fegyverek sebzése is ezekre a kockákra korlátozódik:
      Kis fegyverek d4 sebzés
      Egykezes fegyverek d6 sebzés
      Kétkezes fegyverek d8 sebzés
      (Egy-egy különlegesebb szörnynek lehet ettől eltérő egyedi sebzése.)

      A küzdőképesség változó:
      Fegyverforgatónál a HD-val megyegyező.
      A pap és tolvaj: +1, +1, +2, +2, +3, +3
      A varázshasználó: +1, +1, +1, +2, +2, +2
      A fajkasztok: +1, +2, +2, +3, +4, +4

      A varázshasználó küzdőképességben gyenge, viszont a varázslatai kifejezetten erősek, plusz viszonylag sokat memorizálhat (6. szinten pl. 4/4/2-őt, a Rules Cyclopediában ugyanez 2/2/2).

      Törlés
    2. Nekem is rögtön a LotFP ugrott be. :)

      Törlés
    3. Annyit tennék hozzá, hogy a tolvaj jelenlegi állapotában szerintem elég jó mintát is ad alternatív osztályokhoz. Gyk. az orvtámadás helyett egy egyedi képességet kell kitalálni és a szakértelmeket lecserélni, és máris kész egy teljesen új osztály. Az egyetlen dolog, amire ügyelni kell, hogy a szakértelmek jók legyenek hasznosság és balansz szempontjából.

      Törlés
  3. Kis magyarázat: nekem nagyon tetszik például a "five ancient kingdoms", de vélhetően nem fogom használni.
    A "minden dobás 2d6" egyrészt tök jó (lehet használni például a "reaction table" ötféle kimenetelét általánosan!), másrészt meg nem annyira kompatibilis a már megjelent dnd anyagokkal.


    Még egy kérdés az előzőhöz: valami szabály lesz a kétkasztúságra? Nálunk főképp a harcos-tolvaj és a tolvaj-varázsló (bárd-sarlatán) szokott igényként felmerülni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kétkasztúságra nem gondoltunk eddig. Nem érzékeltük hiányként, szóval nem hiszem, hogy a könyvbe bekerülne erre egy külön szabály. Ugyanakkor valamelyik Kazamata magazinba simán elférne egy cikk a kétkasztúság kezelésére. - Az én reményem az, hogy A KéK egy jó magyar nyelvű alap lehet, amit aztán minden játékvezető a saját kedvére formál a háziszabályaival.

      Törlés
    2. a többkasztúság igazából azért érdekes, mert van néhány olyan karakterkoncepció, amihez nem árt. (sarlatán, bárd, bérgyilkos, stb.)


      - a szokásos multiclass elég erős (átlag egy szinttel van lemaradva, de sokkal több mindenhez ért)

      - a five ancient kingdoms kevert kasztjai jónak tűnnek, de le kellene egyszer tesztelni. (gyárilag összerakott, egykasztú kevert osztályok: harcos-varázsló, tolvaj-varázsló, pap-tolvaj)

      Törlés
    3. A 5AK a kedvenc OD&D-esque játékom; a Spellcraft & Swordplay-nél olvashatóbb a szöveg, az Epées & Sorcellerie-nél hangulatosabb, a Champions of ZED-nél meg klasszisokkal jobb a szerkesztése. Az egyetlen problémám nekem is a kompatibilitás (meg hogy azóta kijött a The Nightmares Underneath, ami a Közel-Kelet témát érdekesebben közelíti meg).

      Törlés
  4. Ez engem arra emlékeztet, amikor a KJK szabályrendszert próbáltuk úgy bővíteni, hogy megmaradjon az eredeti "komplexitás". Nem sikerült hosszas agyalás után sem. :)

    VálaszTörlés
  5. @Olson: valóban, lehet érdemes hagyni a fenébe :) A fanzinba majd írok egy ötletet, ha kész a "2E".

    @Narmor: playtest verzió lesz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem lesz nyílt tesztverzió, a kész könyv viszont belátható időn belül jön remélhetőleg. A privát tesztek évek óta folynak, jelenleg 3 mesélő is használja a rendszert. A szabálykönyv nagy része már a lektoráláson is átesett. Lassan haladunk, de biztosan. Aztán ha megjelent, jöhet az új Kazamata szám és az összegyűlt modulok kipofozása, kiadása.

      Törlés
  6. Szia,

    Az illusztrációt honnan vetted?

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok,

    Lehet már tudni mikor lesz KéK kettő?
    Ha sokára, akkor el lehet kérni egy félig kész verziót a böjt végéig? :)

    Galu

    VálaszTörlés