2017. február 12., vasárnap

Tolvajok a KéK 2. kiadásában

Tavaly októberben az egyik posztban bemutattam a KéK legalapvetőbb kasztját, a fegyverforgatót.  Most folytatnám a sort a tolvajjal, amely szintén több változáson esett át, hogy igazodjon a KéK áramvonalasított, egyszerűsített 2. kiadásához.

Az alapok maradtak, tehát az Ügyesség a legfőbb tulajdonságuk, gyors ütemben lépnek szinteket, csak bőrvérteket viselhetnek, bármilyen fegyver forgatásában jártasok, s képesek az orvtámadásra. A mentődobások szintén változatlanok maradtak. Azonban a szakértelmeket muszáj volt átalakítanunk.

Először is a régi százalékos dobásokat vágtuk ki a rendszerből. Helyettesítésére több lehetőség után végül az 1d6-os mechanizmust választottuk, kellően egyszerű, ráadásul benne volt már az első kiadásban is itt-ott, például a hallgatózásnál. (Végül ez került be a tulajdonságpróbákhoz és más kasztképességekhez is, pl. élőholtűzés),  Másodjára az esélyeket növeltük, amelyre két fontos okunk volt: 1. A rendszerben csak 6. szintig fejlődhetnek a karakterek, így érdemes nekik egy kicsit többet adni már alacsonyabb szinten; 2. pofátlanul kicsik voltak az esélyek eredetileg. A harmadik fő változás a lista bővülése volt, ugyanis bekerült a Nyelvek olvasása szakértelem. Ez a Basic szabályokban nincs benne, csak az Expert Rules hozza be 4. szinttől, de úgy véltük, a KéKben jobb lenne, ha már az első szintű karakterek is képesek lennének rá.

A tolvajszakértelmek használatakor, ahogy szó volt róla, a játékosnak d6-tal kell dobnia; a siker esélyei a táblázatban találhatók:

Szint
Árnyakban rejtezés
Csapda hatástalanítása
Csendes mozgás
Hallgatózás
Mászás
Nyelvek olvasása
Zárnyitás
Zsebmetszés
1.
6
5-6
5-6
5-6
3-6
5-6
6
5-6
2.
6
5-6
5-6
5-6
3-6
5-6
6
5-6
3.
5-6
5-6
4-6
4-6
3-6
4-6
5-6
5-6
4.
5-6
4-6
4-6
4-6
2-6
4-6
5-6
4-6
5.
4-6
4-6
3-6
3-6
2-6
3-6
4-6
4-6
6.
4-6
4-6
3-6
3-6
2-6
3-6
4-6
4-6

Nyilván így is van néhány szakértelem, amely sikerére elég kicsi az esély. Ám gondoljunk bele, hogy például az Árnyakban rejtezéssel a tolvaj képes olyan helyeken elrejtőzni, ahol egy közönséges ember nem (pl. egy kisebb szoba sötét sarkában). Így tehát indokolt, hogy azért túl könnyen se menjen neki.

A szakértelmek leírásával nem növelem a poszt méretét, úgyis benne vannak a szabálykönyvben, a megjelenést követően olvashatók lesznek. Biztos vagyok benne – már csak a tesztjátékok alapján is –, hogy a kompániákban éppúgy népszerűek lesznek a tolvaj karakterek, mint a harcosok.

14 megjegyzés:

 1. Nekem ez kissé túl egyszerűnek tűnik. Hogy kezeled a helyzeti módosítókat?
  Egyébként mi a baj a D20+mod. Vs. csz. mechanizmussal?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nincsenek helyzeti módosítók (sőt, a tolvaj tulajdonságai sem befolyásolják a szakértelmeit), talán csak 1 vagy 2 alkalommal adtam -1-et vagy +1-et a dobáshoz, annál többször nem. S ez már válasz a másik kérdésre is: 1 ponttal lehet ide vagy oda módosítani az esélyeket, ha a játékvezető jónak látja. Egyébként nem hiányzik a rendszerből, mert tényleg csak olyan esetekben kell dobatni, amik kétségesek Pl. a mászás kötél nélkül értendő, kötéllel bárki meg tudja csinálni, arra sosem kell dobni. Esetleg, ha annyira nehezíteni akarja a játékvezető a szakértelem használatát, akkor mondhatja, hogy több dobásra is szükség van, pl. a ládán 2 zár van, így két sikeres zárnyitást kell dobni a kinyitásához.

   Amúgy azért nem jó a célszám elleni d20 dobás, mert akkor a modulokban is ott kellene legyenek a célszámok. Ezek hiányoznak a régi D&D kalandokból, s mivel a kompatibilitásra törekedtünk, ezért olyan megoldás kellett, ami nem szakít a gyökerekkel. Lehetőleg mindenhol olyan dobásfajtát alkalmaztunk, melyek már benne voltak a rendszerben. Mint írtam, a hallgatózást eleve d6-tal kellett dobni a tolvajnál, a többi volt százalékos. Ugyanígy d6-os volt az ajtónyitás próba a karaktereknek, amit ráadásul az erő is módosított, azaz nem más volt, mint egy Erőpróba, így ebből vezettük le az egységes Tulajdonságpróbákat. Azok is d6-tal működnek, átlagosan 5-6/d6 a siker, +1-es tulajdonsággal már 4-6/d6. Annyi engedmény van, hogy akármennyi is a negatív módosító, 6/d6-nál nem lesz nehezebb a próba. De ez talán majd megér egy külön posztot.

   Törlés
 2. Egyre jobban tetszik, amit a második kiadásról olvasok. Simán lehet, hogy lecserélem majd a LotFP-t.
  Tetszik, hogy a d6 megoldás választottátok mindenre, kompatibilitás és egyszerűség szempontjából ideális. (ráadásul jól bővíthető például kontár mágia vagy sebgyógyítás szakértelmekkel :D)


  Ami érdekelne:
  - hogyan alakul az életerőkocka? (d8/d6/d4 ?)
  - hogyan alakul a küzdőképesség? (harcosoknak = HD, másoknak HD/2?)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy bejön. Remélhetőleg a végeredmény is megnyeri majd a tetszésed.

   A következő HD-kockát kapják a kasztok (zárójelben a vadonbeli és városi kalandokkal foglalkozó függelék kasztjai - még teszt alatt)

   D4: tolvaj, varázshasználó (illuzionista)
   D6: pap, elf, félszerzet (druida, orgyilkos, kósza)
   D8: fegyverforgató, törpe

   A fegyverek sebzése is ezekre a kockákra korlátozódik:
   Kis fegyverek d4 sebzés
   Egykezes fegyverek d6 sebzés
   Kétkezes fegyverek d8 sebzés
   (Egy-egy különlegesebb szörnynek lehet ettől eltérő egyedi sebzése.)

   A küzdőképesség változó:
   Fegyverforgatónál a HD-val megyegyező.
   A pap és tolvaj: +1, +1, +2, +2, +3, +3
   A varázshasználó: +1, +1, +1, +2, +2, +2
   A fajkasztok: +1, +2, +2, +3, +4, +4

   A varázshasználó küzdőképességben gyenge, viszont a varázslatai kifejezetten erősek, plusz viszonylag sokat memorizálhat (6. szinten pl. 4/4/2-őt, a Rules Cyclopediában ugyanez 2/2/2).

   Törlés
  2. Nekem is rögtön a LotFP ugrott be. :)

   Törlés
  3. Annyit tennék hozzá, hogy a tolvaj jelenlegi állapotában szerintem elég jó mintát is ad alternatív osztályokhoz. Gyk. az orvtámadás helyett egy egyedi képességet kell kitalálni és a szakértelmeket lecserélni, és máris kész egy teljesen új osztály. Az egyetlen dolog, amire ügyelni kell, hogy a szakértelmek jók legyenek hasznosság és balansz szempontjából.

   Törlés
 3. Kis magyarázat: nekem nagyon tetszik például a "five ancient kingdoms", de vélhetően nem fogom használni.
  A "minden dobás 2d6" egyrészt tök jó (lehet használni például a "reaction table" ötféle kimenetelét általánosan!), másrészt meg nem annyira kompatibilis a már megjelent dnd anyagokkal.


  Még egy kérdés az előzőhöz: valami szabály lesz a kétkasztúságra? Nálunk főképp a harcos-tolvaj és a tolvaj-varázsló (bárd-sarlatán) szokott igényként felmerülni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kétkasztúságra nem gondoltunk eddig. Nem érzékeltük hiányként, szóval nem hiszem, hogy a könyvbe bekerülne erre egy külön szabály. Ugyanakkor valamelyik Kazamata magazinba simán elférne egy cikk a kétkasztúság kezelésére. - Az én reményem az, hogy A KéK egy jó magyar nyelvű alap lehet, amit aztán minden játékvezető a saját kedvére formál a háziszabályaival.

   Törlés
  2. a többkasztúság igazából azért érdekes, mert van néhány olyan karakterkoncepció, amihez nem árt. (sarlatán, bárd, bérgyilkos, stb.)


   - a szokásos multiclass elég erős (átlag egy szinttel van lemaradva, de sokkal több mindenhez ért)

   - a five ancient kingdoms kevert kasztjai jónak tűnnek, de le kellene egyszer tesztelni. (gyárilag összerakott, egykasztú kevert osztályok: harcos-varázsló, tolvaj-varázsló, pap-tolvaj)

   Törlés
  3. A 5AK a kedvenc OD&D-esque játékom; a Spellcraft & Swordplay-nél olvashatóbb a szöveg, az Epées & Sorcellerie-nél hangulatosabb, a Champions of ZED-nél meg klasszisokkal jobb a szerkesztése. Az egyetlen problémám nekem is a kompatibilitás (meg hogy azóta kijött a The Nightmares Underneath, ami a Közel-Kelet témát érdekesebben közelíti meg).

   Törlés
 4. Ez engem arra emlékeztet, amikor a KJK szabályrendszert próbáltuk úgy bővíteni, hogy megmaradjon az eredeti "komplexitás". Nem sikerült hosszas agyalás után sem. :)

  VálaszTörlés
 5. @Olson: valóban, lehet érdemes hagyni a fenébe :) A fanzinba majd írok egy ötletet, ha kész a "2E".

  @Narmor: playtest verzió lesz?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem lesz nyílt tesztverzió, a kész könyv viszont belátható időn belül jön remélhetőleg. A privát tesztek évek óta folynak, jelenleg 3 mesélő is használja a rendszert. A szabálykönyv nagy része már a lektoráláson is átesett. Lassan haladunk, de biztosan. Aztán ha megjelent, jöhet az új Kazamata szám és az összegyűlt modulok kipofozása, kiadása.

   Törlés
 6. Szia,

  Az illusztrációt honnan vetted?

  VálaszTörlés