2013. október 20., vasárnap

AGE Explorations: Gift of the Gods

Most nem egy új PDF kiegészítőről fogok írni, hanem egy régebbiről, melyre korábban hivatkoztam is. Úgy vélem, ez olyan alapvető kiegészítő, mely nem hiányozhat egy AGE rendszert használó mesélő kelléktárából. Ez a Gift ofthe Gods.

Mint ismeretes az AGE-ben 3 kaszt van, a harcos, a kalandor és a varázsló. Főleg DnD szettingek átültetésénél merül fel a probléma, hogy hiányzik a pap. Ezt több rajongó is pótolta, s például a Mystarát feldolgozó rajongói kiadványban megjelenik a pap kaszt. A Green Ronin ezzel szemben más utat járt, s a rendszerhez sokkal jobban passzoló megoldást talált: nincs új kaszt, helyette új hátterek (Background), egy új tehetség (Talent), az Isteni Ajándék (Divine Gift) és egy ehhez kapcsolódó buzgalom (Zeal) nevű érték.

De kezdjük az elején! Egy rövid bevezetőben a kiegészítő rendeltetéséről olvashatunk, majd rátérünk az új hátterekre. A két háttér a kolostori szerzetes (Cloistered Monastic) és a spirituális hívő (Spiritual Devotee). Mindkét háttér lehetővé teszi, hogy az Isteni Ajándék mint kezdő tehetség elérhető legyen a választott kaszt kezdő tehetségei közt. Természetesen mindhárom kaszt választható ezekkel a hátterekkel, így a legkülönfélébb papok hozhatók létre. Kicsivel később olvashatunk a három kaszt és az Isteni Ajándék tehetség viszonyáról.

Az új tehetség teljesen követi a könyvbeliek felépítését. Leírás a követelményekről, a tehetség használatáról, majd a három szint (Novice, Journeyman és Master) bemutatása. A tehetség felvételekor választanunk kell egy isteni domíniumot (újra felvéve pedig kaphatunk egy másikat), mely meghatározza, hogy az adott tehetségszinteken mit tudunk csinálni. Továbbá a szint is meghatározza, hogy az isteni trükkök (Divine Stunts) közül hány SP értékűeket tudunk használni. Itt kerül terítékre a buzgóság is, mely olyasmi szerepet tölt be, mint a varázslóknál a Varázserő (Spellpower).

A kiegészítő a továbbiakban az isteni domíniumok leírását tartalmazza. Csak néhányat említve a sokból: káosz, halál, gyógyítás, szerelem, törvény, mágia stb. Van még egy kis példa istenekre a Green Ronin Freeport nevű szettingjéből, itt megkapjuk az isten nevét, plusz a hozzá tartozó domíniumokat. Továbbá egy kisebb opcionális szabályt találunk még itt és az isteni trükkök táblázatát, mely ugyanúgy működik, mint a többi trükk, ám csak olyanok számára elérhető, akik rendelkeznek az Isteni Adomány tehetséggel.

Nem beszéltem még a külcsínről, pedig azzal szoktam kezdeni. No, de ne legyünk a szokások rabjai, úgyhogy most a végén ejtek szót róla. A kiegészítő 9 oldal terjedelmű, ebben benne van a borító is. A képek nagyon ízlésesek és szépek, remekül illeszkednek a témához, ráadásul visszafogottan alkalmazták őket, így nem lopják el a helyet a fontosabb dolgoktól. A szerkesztés kifejezetten átlátható és minőségi munka.

Összességében tehát egy remek PDF kiegészítő a Gift of the Gods, mely, azt hiszem, nélkülözhetetlen eleme egy AGE rendszerére épülő szettingnek. Mindenképpen ajánlanám megvételre azoknak, akik szeretnének saját világon mesélni, de akár még a Dragon Age-hez is felhasználható, hisz Thedas sem mentes a vallástól és a csodáktól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése