2013. augusztus 30., péntek

AGE Bestiary: Giants

Habár a Green Ronin még mindig nem adta ki a Dragon Age RPG harmadik szettjét, s az utóbbi időben igencsak nagy volt a hallgatás a pdf kiegészítők terén is, azért bizakodva néztem hétről hétre a honlapjukat, hátha valami AGE Systemes anyag felkerül. Nos, nem vártam hiába, megjelent a következő elektronikus kiegészítőjük, az AGE Bestiary: Giants.

Mint a címből is kiderül, ez nem a Dragon Age kiegészítője, hanem a jövőbeni AGE alapjátéké, amely majd a Set 3 után várható elvileg. Korábban volt már pár pdf a témában, mint például a Gift of the Gods, mely a papi „mágiát” emeli be ügyesen a rendszerbe úgy, hogy nem változtat azon – tehát megmarad a három kaszt (harcos, kalandor, varázsló).

A Giants 9 oldalas, bár ebbe a borítót is beleszámolták. Ez igényes, nonfiguratív, jól illik a korábbiakhoz. A kiegészítőben találunk képeket is, melyek nagyon jól sikerültek, hangulatosak s egyáltalán nem nyomják el a szöveget a terjedelem tekintetében. Az illusztrációk egyébiránt fekete-fehérek, így kifejezetten nyomtatóbarát az egész megjelenése, habár maga a pdf mégis színes (de ez nem befolyásolja a nyomtatást szerencsére visszafogottságának köszönhetően).

No, de térjünk át a tartalomra. A kiegészítő elején az óriásokról olvashatunk általánosságban, rövid mitológiai alapozás, majd a mai popkultúrában való megjelenésükről is szó esik. Mondhatni, ez csak amolyan rizsa, de azért hangulatos, s ötleteket ad az óriások legkülönfélébb felhasználásához. A játékban való alkalmazásukra külön is kitér az anyag.

Ezt követően a különböző óriástípusokról olvashatunk (természetesen statisztikákkal együtt). Elsősorban méretkategória szerint osztályozza őket, de egyéb óriások megalkotására is segédletet kapunk. Így nem jelenthet gondot egy fagy- vagy egy tűzóriás sem.

Végül a félóriás hátteret (Background) találjuk, mely első ránézésre remekül sikerült, s a megfelelő szettingben nagyon jó karakterek hozhatók ki belőle. Ám nem itt ér véget a pdf, ráadásnak kapunk még egy kis leírást az óriásölő fegyverekről. Hasznos dolog.


Összességében hát elmondható, hogy egy igazán felhasználóbarát pdf-et sikerült készíteni a Green Ronin csapatának, amely megéri az árát. 

2 megjegyzés:

  1. A Green Ronin jelenlegi állapotához talán Chris Pramas egészségi állapota is hozzájárul (http://www.indiegogo.com/projects/cadaver-bone-benefit-fiction-anthology).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez elég sajnálatos. De azért dolgoznak mások is a kiadónál. Mindenesetre remélhetőleg hamar rendeződnek a dolgok. Az indiegogo kampány is egész jól áll, össze fog jönni a pénz.

      Törlés