2011. november 19., szombat

Egy új kampány előkészületei

Igazán sosem nyughatok, ezért a Véletlen Találkozásokon kipróbált Swords & Wizardry Complete Rulebook beszerzése után máris egy új kampány előkészületeit kezdtem meg. Először ez egy Ynev of High Fantasy munkacím alatt futó sajátos Ynev interpretáció lett volna, ám végül fórumos megvitatást követően úgy döntöttem, hogy egy saját alulról építkező világot alkotok a játék színteréül. Az amúgy is oldszkúlabb. :)

A következőkben olvasható szabályok kipróbálására még várni kell, hiszen a Dragon Age kampányomat tartom elsődlegesnek, s az új kampány emellett másodlagos lesz csak, de addig is rendre új anyagok kerülnek majd fel Landarral, a Halhatatlan Császár városával kapcsolatban. Ezek természetesen alapinformációk lesznek, melyekkel nem gond, ha a játékosaim is találkoznak. Talán később majd modul formát is ölthet mindez, ám először bizonyos Dragon Age anyagaim szeretném feldolgozni. 

No, de akkor nem is húzom tovább az időt, jöjjenek a szabályok:

Osztályok:
Minden osztály megmarad, tehát az orgyilkos, a pap, a druida, a harcos, a mágus, a szerzetes, a lovag, a kósza és a tolvaj is.

Fajok:
A fajok a leírásukban szereplő osztályokat választhatják (de „multiclassing” nincs, minden ugyanúgy működik, mint az embereknél), továbbá a többit is, csak ilyen esetekben 40%-kal több XP-re van szükségük a szintlépéshez.

Ember:
2 fókusza (mesterség) lehet, míg a többi fajnak csak 1

Elf:
Lát a sötétben 60’-ig
4/6 eséllyel veszi észre a titkos ajtót, ha keresi; 1/6 eséllyel, ha nem
Nem paralizálhatják ghoulok

Törpe:
Lát a sötétben 60’-ig
 +4 mentődobásokra mindenféle mágia és kőből készült csapdák ellen
Észreveszi bármilyen kőből épült dologról, hogy új vagy nem

Félszerzet:
+4 mágia elleni mentőkre
+1 távolsági fegyverekre

Félelf:
Lát a sötétben 60’-ig
4/6 eséllyel veszi észre a titkos ajtót, ha keresi

Félork: (harcos, pap, tolvaj, mágus)
Lát a sötétben 60’-ig
Rendkívüli szaglása van: 2 óránál frissebb nyomot 80%, 4 óránál 60%, 8 óránál 30%, 12 óránál 15 % és 24 óránál frissebbet pedig 5% eséllyel követ.

Fókuszok:
A játékban lehetőség van felvenni fókuszokat, melyek a karakterek által ismert mesterséget jelölnek. Minden egyes fókusz +2-t ad a karakter egy bizonyos tulajdonságához, ha próbadobásra kerülne sor. (Ilyenkor a tulajdonság alá kell dobni d20-al.) Fókuszokkal alapvetően csak a játékos karakterek rendelkeznek.
Példák fókuszokra a teljesség igénye nélkül: bárd (karizma), kovács (erő), építész (intelligencia), történész (bölcsesség), kereskedő (karizma), szakács (bölcsesség), vadász (ügyesség), alkimista (bölcsesség), prostituált (karizma) stb.

Pl. Gorduin, az ember kósza bárdként keresi a kenyerét, így mikor a közönséget megpróbálja elbűvölni zenéjével, a mesélő dobat vele egy karizma próbát. Gorduin 14-es karizmával rendelkezik, melyhez bárd fókuszának köszönhetően +2-t kap a próba során. Szóval 16 alá kell dobjon a d20-szal, azaz a sikerre 80% esélye van.
(Persze a mesélő adhat pozitív és negatív módosítókkal is a próbákhoz.)

Harc:
A szabálykönyv szabályai érvényesek, néhány kitételtől eltekintve: 
Kritikus siker: +1d6 sebzés, vagy fellökés, vagy 10 láb elmozdulás/elmozdítás (a fellökés csak ésszerű keretek között működik, tehát egy sárkányt egy ember nem képes fellökni)
Kritikus balsiker: fegyverromlás (elszakad a húr, kicsorbul a kard stb.)
Pajzs beáldozható sebzésfelfogásra, de még a sebzés kidobása előtt a játékosnak jeleznie kell a szándékát

Mágia:
Memorizálós, a könyv szerint.

Pszi:
A Carcosa pszijét alkalmazom. Az aznap használni kívánt képességeket viszont a játékos választhatja majd ki.

4 megjegyzés:

  1. Érdekesen hangzik ez a High Fantasy Ynev kampány. A Carcosa pszi-t hogyan "rendszeresítetted"?

    VálaszTörlés
  2. Köszi, lehet tényleg érdekes lett volna, de ezt már sosem tudjuk meg. :P
    A Carcosa pszijét nem kellett rendszeresítenem, le van írva a könyvben: "Supplement V Carcosa".

    Amúgy még azt nem tudom, hogyan osztom be az időm, ki kell gondoljam, mert lehet a most megjövő Pathfinder Beginner Box rendszerében mesélek Landaron, a S&W-t pedig későbbre halasztom. S a KéKet is elő kell vennem. Szóval lesz itt sok minden a blogon.

    VálaszTörlés
  3. Yay! :)
    Csak ne kelljen sok szabályt megtanulnom :P

    VálaszTörlés
  4. :D Nem hiszem, hogy kellene. Elég egyszerű.

    VálaszTörlés